StartseiteImpressum
Славой Жижек: «Ми не маримо, ми отямилися зі сну, який обернувся на страхіття» - PROSTORY Славой Жижек: «Ми не маримо, ми отямилися зі сну, який обернувся на страхіття» Все люди – монстры, стоит им только проветрить свою броню - PROSTORY Все люди – монстры, стоит им только проветрить свою броню Нові українські журнали лівої критики на Форумі видавців у Львові - PROSTORY Нові українські журнали лівої критики на Форумі видавців у Львові

Заява Фонду Г. Бьолля проти обмеження академічних свобод в Україні

27 лютого в рамках проекту «Цикл лекцій з української історії», що проводиться спільно Посольством Федеративної Республіки Німеччина в Україні, Німецькою службою академічних обмінів (DAAD) та Представництвом Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні, мала розпочатися низка лекцій молодого історика з Німеччини Ґжеґожа Россолінського-Лібе, присвячених життю Степана Бандери та пам’яті про нього, а також проблемі ОУН-УПА та етнічного й політичного насильства в Західній Україні 1939-1950 рр.. На етапі підготовки циклу заходів кілька інституцій у Львові, Києві та Дніпропетровську під різними приводами відмовляли молодому історикові у виступі. Безпосередньо перед в’їздом п.Россолінського-Лібе до України йому, попри попередні домовленості, було відмовлено у проведенні двох лекцій у Дніпропетровську, а в переддень лекції в Київській торгово-промисловій палаті – також у цьому заході. Анонс лекції в Центрі візуальної культури Національного університету «Києво-Могилянська Академія» адміністрація вишу навіть використала як один із приводів для припинення діяльності цієї наукової інституції, що вже здобула міжнародний авторитет.

Для відмов було достатньо абстрактних, без деталізації та пояснення, закидів у ненауковості чи «скандальності», що часто ґрунтувалися на чутках, конфліктного потенціалу теми й тиску з боку ультраправих кіл. Питання про можливість чи неможливість наукової дискусії з доповідачем вирішувалося наперед, до її початку, шляхом простого закриття майданчика. Закид у начебто ненауковості поняття «фашизм» супроводжувався звинуваченнями в «українофобії» чи «антиукраїнськості». Заявлялося, що тема ІІ Світової війни сама по собі є занадто політизованою, щоб її можна було обговорювати в університетах. Організаторам стало відомо, що партнерські інституції отримували дзвінки з ВО «Свобода» із протестом проти проведення лекції. Це є неприпустимим випадком прямого втручання політичних організацій в академічне життя. Тим більше неприпустимим є зважання академічних інституцій на позицію праворадикальних організацій.

ВО «Свобода» стала публічно вимагати від організаторів – DAAD, Фонду Гайнріха Бьолля та Посольства Німеччини – не проводити лекцій. Крім того, партія звернулася до міністра закордонних справ України з вимогою «відреагувати на участь у підготовці українофобської лекції». Із повідомлення «Свободи» випливає, що будь-яка критика Степана Бандери є для «Свободи» «українофобською» поведінкою. Вимоги «Свободи» перевершив хіба що Стивен Бандера, онук Степана Бандери. Він повідомив Фонду Бьолля та Посольству Німеччини, що заходи є «більше ніж продовженням антиукраїнської політики Німеччини Адольфа Гітлера». Як «Свобода», так і Стивен Бандера показали, що вони вороже ставляться до свободи академічного дослідження, причому «Свобода» навіть вимагає вжити заходів щодо організаторів.

Організатори вирішили, з огляду на дотримання принципів свободи слова та академічної свободи,не піддаватися правоекстремістському тиску та провести лекцію в Посольстві Німеччини.

У науці існує один можливий спосіб доведення чужої неправоти – аргументована фахова критика. Але бойкот і ненадання слова не можуть засвідчити чужої неправоти, вони засвідчують лише наявність заборонених тем, осіб або позицій. Представництво Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні вважає свободу дослідження та свободу дискусії невід’ємною й обов’язковою ознакою демократичного суспільства та закликає українські академічні інституції дотримуватися цих принципів, а політичні організації – не заважати їм.

 
Comments (23)
1 Mittwoch, 29. Februar 2012
Про це бандерівське неофашистське паскудство слід інформувати адміністрацію президента,МЗС, МВС, СБУ, МОН,уповноваженогозправ людини, лідерів фракцій Верховної Ради,Европарламентські інституції.
2 Donnerstag, 01. März 2012
А кто конкретно делегировал эту самую ВО "Свободу"? кого она представляет? не много ли на себя берёт? это самая малость вопросов. плевать мне на их мнение, меня интересуют мнения их оппонентов гораздо больше.
3 Freitag, 02. März 2012
У цій ситуації незрозуміло лише одне: чому університет східноукраїнського Дніпропетровська відмовив історику у лекції? Ну, зі Львовом та Києвом ще більш-менш зрозуміло, а російськомовний Дніпропетровськ тут до чого? Ще незрозуміло, навіщо німецьке посольство згодилось брати участь у такій заполітизованій ситуації? Це все виглядає як якась провокація, яка дала змогу шибайголовам від "свободи" виявити аґресію та оприявнити свою нацистську суть, яку вони сором'язливо прикривають інверсією "соціал-націоналізм". Словом, дуже дивна ситуація.
4 Samstag, 03. März 2012
Шановні представники фонду Бьоля,
Цікаво було би почути Вашу відповідь на заяву Центру польських та європейських студій при НаУКМА:

"Остаточно на наше рішення вплинули відгуки наших західних колег, які займаються сучасною історією України - навіть якщо вони знали ім'я Россолінського-Лібе, то воно було відоме їм не за його академічні досягнення, а за його екстремістські заяви на історичних форумах і конференціях (приміром, на форумі Memory at War)".

"Зрештою, схоже, що наші партнери (Німецька служба академічних обмінів, Фонд Бьолля і посольство ФРН) від початку усвідомлювали конфліктний потенціал цієї лекції. Навіть до оголошення назви лекції було зрозуміло, що вона планується як скандальний захід: нас просили зайнятися питанням безпеки і забезпечити охоронців для лектора, що, на нашу думку, є недоречним для публічної лекції, організованої академічною інституцією (було схоже, ніби до нас у гості збирається Салман Рушді)".

Заява повністю:
http://www.istpravda.com.ua/short/2012/03/2/75242/
5 Samstag, 03. März 2012
Juganka
ось хороша відповідь, зокрема Центру польських та європейських студій:
http://anton-shekhovtsov.blogspot.com/2012/03/blog-post.html
6 Sonntag, 04. März 2012
взагалі-то є така думка, що Россолінський-Лібe ніякий нe вчeний: http://www.istpravda.com.ua/columns/2012/03/2/75344/
якщо написанe в статті правда, то фонд Бьоля (разом з дорогою моєму сeрцю рeдакцією Просторів) умостився в калюжу.

в усякому разі, нeзабаром Історична Правда опублікує конспeкт лeкції "маладова учонава". то ситуація проясниться остаточно.

прохання до на майбутнє: пeрeд тим як пeрeпощувати заяви когось там (навіть якщо йдeться про німeцькі фонди), зондуйтe добрячe бeкграунд.

к.
7 Sonntag, 04. März 2012
і да, якщо описанe В'ятровичeм підтвeрджується, то по-моєму цілком логічно, щоб рeдакція Просторів вибачилася пeрeд своїми читачками та читачами за нeпродумані публікації.

[якщо цe підтвeрдиться, то]дужe хотілося б, щоб у майбутньому ви нe вляпувалися в такі ситуації,

К.
8 Sonntag, 04. März 2012
Juganka
Дискурс викриття ("насправді він шарлатан") - це теж частина правого консенсусу в Україні, а також прикриття для цензури.
9 Sonntag, 04. März 2012
"Дискурс викриття ("насправді він шарлатан") - це теж частина правого консенсусу в Україні, а також прикриття для цензури." Und was soll das heissen?...

щe раз: якщо Россeлінський дійсно брeхун і провокатор, а ніякий нe історик, то я, хоч убий, нe розумію, для чого ви в цe влізли.

Cволота дійсно робить чимало всілякої ганeбної поїбeні. цe - слава богу! - спричиняє заяви протeсту. алe рeдакція Просторів умудряється пeрeдрукувати "найвдалішу" з них... якщо цe дійсно так, то ви "втягнулися в боротьбу" зі сволотою на її ж рівні (Вітрeнко et al.) тобто виступили в ролі їхнього alter ego, - якe їм нужнe як воздух, бeз якого вони нe можуть жити як Інь бeз Янь...

чи всe ж таки прeтeнзій до Россeлінського нeма, і він нe якийсь там низькопробний провокатор, а висококласний історик і один з найсeрйозніших фахівців з цієї тeми?

k.
10 Sonntag, 04. März 2012
Juganka
Це означає, що саме прагнення викрити свідчить про певне почуття незручності від заявленої теми, яке проектується на того, хто цю тему піднімає. Вона апелює до чогось табуйованого, про що не можна говорити спокійно, краще заборонити взагалі це висловлювати, бо конструктивно з цим дати собі раду видається не можливим. Заява фонду Бьолля - гідний та дуже вчасний протест проти консервативних адміністративних санкцій інституцій, які не дають можливості розвиватися науковій думці й ставити під сумнів правий консенсус в Україні.
11 Sonntag, 04. März 2012
Juganka
В країні, де інституціоналізовані й публічно прийнятні гомофобія, ксенофобія, мізогінія тощо, просто смішно дорікати в ненауковості чи непрофесійності, неетичності - це евфемізми, що застосовуються для "небажаних елементів".
12 Sonntag, 04. März 2012
http://www.istpravda.com.ua/columns/2012/03/4/75432/
13 Sonntag, 04. März 2012
"прагнення викрити свідчить про певне почуття незручності від заявленої теми"
- абсолютно хибна логіка, єдиним дієвим "аргумeнтом" якої є шантаж. чи Ви хочeтe сказати, що будь-якe твeрджeння, якe викликає бурхливу рeакцію в адрeсата є апріорі істиним? (приміром, А кажe Б: "Твої батьки гавноїди"; Б обурюється; ergo, А сказав правду?)

нічого позитивного така позиція в розібранні травматичних момeнтів історії нe вносить - навпаки! причому "навпаки" на 100% всього їхнього дeструктивного потeнціалу.
14 Sonntag, 04. März 2012
Довелося пошукати ще інформацію про цього молодого історика. Цей студент пише регулярно рецензії і публікується серед іншого у поважних виданнях (Jahrbücher für Geschichte Osteuropas, Kakanien Revisited). Типовий молодий вчений, що "подає надії". Інформацію про скандальність історика я знайшла лише у зв"язку з запланованою в Києві лекцією.
15 Dienstag, 06. März 2012
ну от щe однe підтвeрджeння, що Россолінський під час своєї лeкції хайляв:
http://www.istpravda.com.ua/articles/2012/03/5/75689/

якщо цe так, то тут в калюжу сіло посольство, при чому добрячe... аджe йдeться про тeриторію ФРН, на якій за такі рeчі притягають до відповідальності. тобто працівники посольства мали б стягнути його вжe після пeршої зіги зі сцeни з усіма юридичними наслідками для Росолінського (який є громадянином Німeччини).

алe навіть якби нe було юридичної відповідальності, погодьтeся, що виглядає цe трошки дивно: посольство країни, яка свого часу Україну platt gemacht hat влаштовує в цeнтрі її столиці захід з хайлями...

чи всe цe наклeпи й Росолінський нe зігав?
бо якщо він дійсно хайляв зі сцeни, то рeдакції слід було б вибачитися за нeобдумані публікації й бути обeрeжнішими в майбутньому.
16 Dienstag, 06. März 2012
до рeчі, щe один цікавий момeнт зі "свободами" й "цeнзурою": в розпоряджeнні фонда Бьоля є відeозапис заходу. вони його оприлюднять? чи заховають кінці у воду приховавши/знищивши доказ правопорушeння?

аджe попри усю заявлeну боротьбу з цeнзурою ніхто з відвідувачів нe мав змоги знімати захід. ніхто, крім фонда Бьоля, до якого вeлиииикe прохання: оприлюдніть відeозапис, пліз! бо дивна якась боротьба за свободи виходить, блін...
17 Dienstag, 06. März 2012
Juganka
І правильно, що не давали знімати, бо представники Свободи притаскуються зі своїми камерами на заходи, а потім монтують спекулятивне відео і розміщують за гроші на національних каналах. Фонд Бьолля вже мав досвід, коли свободівці, представившись кимось іншим, взяли у працівників фонда інтерв*ю, а потім змонтували бридку агітку. Цензурувати ксенофобів і виступати проти цензури, спричиненої ксенофобами, - це не одне й те саме.
18 Dienstag, 06. März 2012
Juganka
І прошу Вас припинити зверхні вислови на адресу редакції. Експресія вашої реакції, на моє переконання, не має жодного відношення до предмету критики у даній публікації.
19 Dienstag, 06. März 2012
[Юганці]
а туди що, одних свободівців на захід очікували?... ага, тоді зрозуміло, чого чувак так натхнeнно хайляв...

чи цe тіпа під соусом боротьби за акадeмічні свободи та проти цeнзури нe давали іншим відвідувачам проводити відeо/аудіозапис, фотографувати?

погодьтeся, дивна якась боротьба за свободи відбувається - шляхом явного обмeжeння останніх... що Ви, власнe кажучи, в своєму дописі de facto й виправдовуєтe...
20 Dienstag, 06. März 2012
"зверхні вислови на адресу редакції"
???
21 Dienstag, 06. März 2012
Juganka
я вже вам писала у приватному листуванні, що на території посольства заборонено використовувати технічні засоби, навіть мобільні телефони. ви, можливо, про це вже забули, а я, як і решта громадян, ходячи туди по візу, щоразу мушу лишати мобільний у платній камері схову.
можливості провести лекцію на відкритому майданчику фонд Бьолля позбавили.
маю сказати, з вами важко вести розмову, бо незрозуміло, звідки цей запал. тому прошу або раціоналізувати претензію (хоча, здається, ми свою позицію вже детально обґрунтували), або припинити засипати нас туманними коментарями.

зверхні вислови - на кшталт "калюжі"
22 Mittwoch, 07. März 2012
так само як і ви, як і будь-хто, я маю нeвідчуджуванe право на свободу думки й слова.

дійсно, на мою думку, солідаризуватися з заходом, "винуватeць" якого за свідчeнням очeвидців встиг протягом нього відхайляти від чотирьох до п'яти разів - цe ніщо іншe, як "сісти в калюжу". так само, на мою думку, прикрістю є тe, що ви з цим нe погоджуєтeся. алe погоджуватися з цим, чи ні - цe, зрeштою, вашe право. так само як і висловлювати, на мою думку, дeщо суб'єктивні оцінки щодо "туманності", "звeрхньості", "нeраціональності" моїх дописів.

а заборонити висловлювати мeні власну оцінку тих чи інших публікацій в комeнтарях на вашому сайті ви можeтe дужe просто - нe пропускаючи їх. хоча, знову ж таки, на мою думку, цe було б дужe сумнівною "пeрeмогою" над "звeрхністю", "туманністю" і далі за списком...
23 Donnerstag, 08. März 2012
Юганко, лайливі й беззубі коментарі "прихильника/ці" Просторів дискредитують, в першу чергу, своїх автора/ку, вони не варті вашого часу. якщо людина така обурена ситуацією, що вже 10 коментів не може спинитися, нехай пише відкритого листа Бьоллю чи посольству, а не геройствує під трьома крапками.
а за образу редакції комент треба просто знімати, риторика свободи думки тут як п"яте колесо до воза.

Add your comment

Your name:
Comment:


Das Design Alexander Kanarskiy © 2007. Alle Rechte sind geschützt.
Unter Anwendung von den Materialien ist die Verbannung auf prostory.net.ua obligatorisch.