StartseiteImpressum
Реванш «правої руки» держави - PROSTORY Реванш «правої руки» держави Понимать литературу - PROSTORY Понимать литературу Тарас Федірко: Туди немає швидких доріг - PROSTORY Тарас Федірко: Туди немає швидких доріг

Громадська ініціатива берлінців виступає за зведення меморіалу синті та ромам, знищеним націонал-соціалістами

Perspektive Berlin, громадська ініціатива мешканців німецької столиці, була створена у Західному Берліні 1988 року з метою будівництва в Німеччині меморіалу євреям, убитим під час Голокосту. Після падіння Муру ініціативу підтримав німецький уряд; тоді вона дістала назву «Асоціація з питань меморіалу загиблим євреям Європи». У 1999 році, окрім згаданої асоціації, з’явився Фонд меморіалу загиблим євреям Європи. Його місія полягала у спорудженні пам’ятників іншим жертвам нацистського режиму: гомосексуалам, ромам, синті. Пам’ятник синті й ромам, знищеним націонал-соціалістським режимом, досі не добудовано; у незавершеному вигляді він знаходиться в районі Тірґартен, між Брандербурзькими воротами та Райхстагом. Спорудження меморіалу почалося лише у 2008 році і невдовзі було припинене через конфлікт між Дані Караваном, автором проекту пам’ятника, та владою Берліна. Про недобудований меморіал, відгороджений парканом, було фактично забуто.

Текст Артура Жмієвського та Софії Васліцької

Громадська ініціатива, яку очолюють старійшини ромів і координує Європейський фонд розвитку культури ромів (European Roma Cultural Foundation, ERCF), закликає до завершення будівництва меморіалу синті та ромам, знищеним націонал-соціалістським режимом. Діяльність ERCF спрямована на створення у Європі широкої мережі організацій та фізичних осіб (представників як ромів, так і інших народів) і збір підписів на підтримку будівництва меморіалу. Ціль збору підписів – домогтися відновлення робіт від усіх учасників процесу, політичних діячів, місцевої влади, будівельної команди, а також його автора. Представники ромів підкреслюють необхідність нарешті добудувати меморіал, щоб гідно відзначити його відкриття разом із нечисленною спільнотою тих, хто вижив під час геноциду, та їхніми родинами.

2 червня 2012 року старійшини ромів та представники молодого покоління ромських активістів зберуться, щоб зробити публічну заяву перед меморіалом. Мета громадської ініціативи – закарбувати згадку про синті й ромів у пам’яті Європи.

ERCF також опікується чималим архівом, який документує досягнення старійшин ромів, котрі присвятили життя політичній ангажованості з проблем свого етносу. Ми переконані, що відомості про знання, досвід та діяльність старійшин ромської спільноти недостатньо зібрані та вивчені. ERCF та нове покоління ромських інтелектуалів прагнуть, щоб ці авторитетні діячі отримали визнання і повагу, на які заслуговують. Їхні заслуги не мають бути забуті чи проігноровані; нам слід прислухатися до їхньої мудрості.

Текст Тімеї Юнґгаус

Відвідайте www.theromanielders.org і приєднайтеся до Ініціативи старійшин та ERCF!

Кураторка – Тімея Юнґгаус.
Фото Франциски Цаль.
Оригінальна публікація: http://www.berlinbiennale.de/blog/projekte/burgerinitiative-fur-das-denkmal-fur-die-im-nationalsozialismus-ermordeten-sinti-und-roma-28682

З англійської переклала Олеся Камишникова

 

Add your comment

Your name:
Comment:


Das Design Alexander Kanarskiy © 2007. Alle Rechte sind geschützt.
Unter Anwendung von den Materialien ist die Verbannung auf prostory.net.ua obligatorisch.