ГлавнаяСтатьиТекстыПереводНовости
ТемаАкцииИскусствоСсылкиГазетаРедакция
Філософія як ідеологія - ПРОSTORY - украинский литературный журнал Філософія як ідеологія Жак Гербер: 8 марта 2009, как наброшенный на женские плечи шелковый шарф - ПРОSTORY - украинский литературный журнал Жак Гербер: 8 марта 2009, как наброшенный на женские плечи шелковый шарф Шинед Кеннеді: Семюел Бекет – поет песимізму чи провісник спротиву? - ПРОSTORY - украинский литературный журнал Шинед Кеннеді: Семюел Бекет – поет песимізму чи провісник спротиву?

Презентація книжки Марії Маєрчик "Ритуал і тіло"

 У понеділок, 10 жовтня в приміщені Центру польських та європейських студій НаУКМА (вул. Волоська, 10, підвальне приміщення корпусу №6 НаУКМА) видавництво «Критика» та Центр культутно-антропологічних студій запрошують на семінар-презентацію нової книжки етнологині Марії Маєрчик «Ритуал і тіло. Структурно-семантичний аналіз українських обрядів родинного циклу». Початок о 18:00, вхід вільний.

Монографію «Ритуал і тіло» з пера етнологині, спеціалістки з культурної антропології, дослідниці історії культури і ґендерної та квір-проблематики Марії Маєрчик присвячено семіотиці тілесності в українській обрядовій традиції – символіці руху, частин тіла, статі та ритуальної андрогінії, одяговим і кулінарним кодам та ін. У розвідці показано, як через символічне обігрування у ритуалі тілесних «тем» (здатності рухатися, чути, говорити бачити, але також нерухомості, глухоти, німоти, сліпоти, безстатевости тощо) здійснювався перехід особи до іншого соціального статусу. Авторчину увагу зосереджено навколо засадничих переходових сюжетів традиційної культури (пологів і народження, заручин і весілля, смерті і похорону) та головних персонажів – об’єктів таких ритуалів, як-от народженець і його батьки, наречена/наречений, покійниця/покійник, а окремий напрямок аналізу становить генеза анімістичних уявлень в археологічних культурах і віруваннях селян, зокрема її малодосліджені та несподівані ґендерні аспекти.

Зміст і додаткову інформація про видання див. на сайті «Критики»:
http://krytyka.com/cms/front_content.php?idart=1060 

 

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:

eurozine
 


Главная  Статьи  Тексты  Перевод  Новости  Тема  Акции  Искусство  Ссылки  Газета  Редакция  


Дизайн Александр Канарский © 2007.
При использовании материалов ссылка на prostory.net.ua желательна.