ГлавнаяСтатьиТекстыПереводНовости
ТемаАкцииИскусствоСсылкиГазетаРедакция
Проект "100 німецьких книг" оголосив конкурс рецензій - ПРОSTORY - украинский литературный журнал Проект "100 німецьких книг" оголосив конкурс рецензій Художній переклад 2009 - ПРОSTORY - украинский литературный журнал Художній переклад 2009 Домашня кухня національного лібералізму - ПРОSTORY - украинский литературный журнал Домашня кухня національного лібералізму

Спекуляція мораллю – зручний політичний інструмент

Незабаром Комітет з питань Свободи слова та інформації розглядатиме підготовлений до другого читання проект закону "Про захист суспільної моралі" (№7132), схвалений у першому читанні восени 2011 року. Законопроект був розкритикований правозахисниками й політиками як такий, що становить набагато більшу загрозу свободі вираження поглядів, ніж неякісний та небезпечний діючий закон.

Також у цей день два інші Комітети - "з питань культури і духовності" та "з питань сім'ї, молодіжної політики спорту та туризму" - розглядатимуть проект закону №8711, який має неофіційну назву "Закон про заборону пропаганди гомосексуалізму" і несе у собі низку відверто дискримінаційних положень, які суттєво обмежують права і свободи людей за ознакою сексуальності та гендеру.

 

8 лютого о 14:00

громадські активісти і всі небайдужі прийдуть до 

Комітету з питань Свободи слова (вул Грушевського, 18/2)

для захисту свого права на вільне вираження поглядів.

Приєднуйтеся!  

Що гірша соціальна та економічна ситуація в Україні, то агресивніше українські політики висловлюють свою стурбованість «занепадом моралі». Мішенню моральної агресії можна зробити кого або що завгодно, залежно від обставин і цілей, вигідних політикам. В червні депутати розробили законопроект, націлений на моралізаторство та цензуру навколо гомосексуальності.

Метою законопроекту №8711є встановлення відповідальності за так зване «зловживання свободою слова діяльності друкованих засобів масової інформації чи використання телерадіоорганізацій» за згадування гомосексуальності. Проектом встановлюється кримінальна відповідальність за ввезення, виробництво та розповсюдження продукції, що «пропагує» гомосексуальність. Окрім змін до Кримінального Кодексу України та славнозвісного Закону про захист суспільної моралі, законопроект передбачає цензуруючі зміни до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» та Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Законопроект не дає визначення поняттю «пропаганди», таким чином залишаючи можливість для довільної інтерпретації, зловживань та необмежених способів застосування санкцій.

 Міфи, які використовують депутати для обґрунтування законопроекту[i], та факти, засновані на статистиці та соціологічних дослідженнях:

Міф 1: «Гомосексуальність становить загрозу національній безпеці, оскільки призводить до епідемії ВІЛ/СНІД»

Факт: Згідно з національною статистикою, у 2009 році в Україні рівень  передачі ВІЛ-інфекції гетеросексуальним шляхом більше ніж у 90 разів перевищував рівень гомосексуального, у 2010 році – більше ніж у 100 разів[ii].

 Міф 2: «Гомосексуальність може призвести до демографічної кризи»

Факт: Мета-аналіз соціологів Філіпа Моргана та Майлоса Тейлора[iii], що підсумовує численні дослідження падіння рівня фертильності у всьому світі, доводить, що серед чинників, які можуть негативно впливати на демографічну ситуацію, немає жодних, які б мали зв’язок із гомосексуальністю. Крім того, згідно з даними Бюро народонаселення (Population Reference Bureau), темпи приросту населення в Нідерландах – країні, де легалізовані одностатеві шлюби та якою консерватори нерідко жахають як «осередком розпусти», – за всіма показниками випереджають Україну[iv]:

Демографічні індикатори, 2010             Україна     Нідерланди

народжуваність на 1000 населення              11              11

смертність на 1000 населення                      15              8

коефіцієнт природного приросту (%)             -0,4            0,3

показник міграції на 1000 населення              0              2

загальний показник фертильності

(народжуваність на жінку)                               1,5            1,7

смертність новонароджених дітей                 9,3            3,8

тривалість життя (роки)                                    68             80

В 2011 році загальний показник фертильності в Україні знизився до 1,4, тоді як у Нідерландах – зріс до 1,8.

 Міф 3: «Гомосексуальність руйнує інститут сім'ї»

Факт: Досвід Скандинавських країн, де легалізовані лесбійські та гей-партнерства (в Данії з 1989 року, в Норвегії – з 1993, в Швеції – з 1994) демонструє відсутність жодних доказів того, що надання права узаконювати сімейні стосунки одностатевим парам будь-яким чином впливає на кількість гетеросексуальних шлюбів, розлучень або позашлюбної народжуваності дітей.

Законопроект №8711 містить низку протизаконних пунктів

Цензура:

Згідно з Законом України «Про інформацію», законопроект №8711 підпадає під визначення цензури, яка заборонена Статтею 15 Конституції України. Той факт, що законопроект не визначає поняття «пропаганди», для людей при владі є додатковим інструментом обмеження та тиску на свободу слова.

 Порушення прав лесбійок, геїв, біексуальних та трансгендерних людей (ЛГБТ):

Законопроектом необґрунтовано прирівнюється гомосексуальність до злочинів на кшталт насильства, що відображає прагнення депутатів криміналізувати гомосексуальність.

Заборона згадування або, якщо говорити мовою законопроекту, «пропаганди» гомосексуальності в ЗМІ або інших місцях публічного простору є порушенням основоположних прав та свобод людини, зокрема, на свободу слова, мирні зібрання, свободу самовираження. Інформація про гомосексуальність не є інформацією про протиправні дії, тому не може підлягати забороні. Отже, притягнення до відповідальності за поширення інформації про явища, які не порушують жодних норм права, з юридичної точки зору неприпустиме.

Міжнародна правова практика стверджує, що моральний осуд соціальної групи з метою обмеження будь-яких прав людини не може бути законним інтересом правової та демократичної країни. Моральні уявлення не можуть бути основою для дискримінації.

Законопроект порушує принципи рівності та недискримінації, закладені в Конституції України, Загальній декларації прав людини, Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та Протоколу №12 до Конвенції, ратифікованому Україною.

Для забезпечення рівності прав ЛГБТ-людей була прийнята низка європейських та міжнародних правових документів:

  • 31 березня 2010 р. Комітет міністрів Ради Європи прийняв «Рекомендації щодо заходів для подолання дискримінації на основі сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності» CM/Rec(2010)5;
  • 29 квітня 2010 р. Парламентська Асамблея Ради Європи прийняла Резолюцію щодо дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності та відповідні Рекомендації 1915 (2010);
  • 17 червня 2011 р. Комітет Організації Об'єднаних Націй з прав людини прийняв Резолюцію (A/HRC/17/L.9/Rev.1), що забороняє дискримінацію на основі сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності

 

 За матеріалами громадської організації "Інсайт"



[i] Пояснювальна записка до проект Закону №8711 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір)», Є.І. Царьков, К.Є. Лук’янова, П.Я. Унгурян, Ю.С. Ковалевська, Т.В. Чорновіл, Л.С. Григорович

 [ii] Міністерство охорони здоров'я України, Український центр профілактики і боротьби зі СНІДом МОЗ України, ДУ "Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України", Центральна санітарно-епідеміологічна станція МОЗ України. Інформаційний бюллетень № 35 «ВІЛ-інфекція в Україні», 2011р

 [iii] “Low Fertility at the Turn of the 21st Century”, S. Philip Morgan, Department of Sociology, Duke University; Miles G. Taylor, Carolina Population Center, University of North Carolina. Annual Review of Sociology, 2006.

 [iv] World Population Data Sheet, 2010, Population Reference Bureau.

 
Комментарии (1)
1 Среда, 15 Февраля 2012
до рeчі про цeнзуру: сайт roadcontrol.org.ua я так розумію закрили на підставі "морального" законодавства? типу за тe що в комeнтах про якогось гаішника нeкрасиві слова були.

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:

eurozine
 


Главная  Статьи  Тексты  Перевод  Новости  Тема  Акции  Искусство  Ссылки  Газета  Редакция  


Дизайн Александр Канарский © 2007.
При использовании материалов ссылка на prostory.net.ua желательна.