ГлавнаяСтатьиТекстыПереводНовости
ТемаАкцииИскусствоСсылкиГазетаРедакция
Письмо Арно Шмидта, переводчика - ПРОSTORY - украинский литературный журнал Письмо Арно Шмидта, переводчика Карл Шльоґель: Назвати світ - ПРОSTORY - украинский литературный журнал Карл Шльоґель: Назвати світ Василь Лозинський: Нові вірші - ПРОSTORY - украинский литературный журнал Василь Лозинський: Нові вірші

Забути страх

У четвер, 26 квітня 2012 року о 18:00 відбудеться відкриття Центру візуальної культури в київському кінотеатрі «Жовтень». Тепер простором поєднання мистецтва, знання та політики буде один із найстаріших кінотеатрів Києва, назва та історія якого втілюють саму ідею візуальної культури як просвітництва та емансипації. Презентація ЦВК проходитиме у форматі акції солідарності 7-ї Берлінської бієнале, що відкриється того ж дня в художньому центрі KunstWerke (Берлін).

«Забути страх» – це гасло 7-ї Берлінської бієнале під кураторством польського митця, художнього редактора часопису «Політична критика» Артура Жмієвського. «Забути страх» – це також назва дискусії про завдання політично заангажованих інтелектуалів та художників, в якій візьмуть участь активісти та колеги ЦВК під час нового відкриття Центру. В рамках акції відбудеться також перегляд фільмів зі спеціального проекту 7-ї Берлінської бієнале Breaking the News.

Учасники акції: Євгенія Бєлорусець, Андрій Бондар, Ольга Брюховецька, Денис Горбач, Дмитро Горбачов, Людмила Горделадзе, Павло Гудімов, Ольга Жук, Нікіта Кадан, Євген Карась, Сергій Кутній, Олександр Івашина, Аліса Ложкіна, Роксолана Машкова, Андрій Мокроусов, Надія Парфан, Олександр Ройтбурд, Анастасія Рябчук, Михайло Собуцький, Олександр Соловйов, Володимир Чемерис, Василь Черепанин.

Центр візуальної культури був заснований 2008 року в Києво-Могилянській академії з метою створення міждисциплінарного середовища для аналізу пострадянського становища України на перетині мистецтва, знання та політики. З того часу ЦВК провів понад 120 наукових та дискусійних заходів за участі українських та міжнародних науковців, а також близько 20 художніх виставок. У березні 2012 року внаслідок ідеологічної цензури адміністрація НаУКМА вигнала Центр візуальної культури з університету. ЦВК продовжуватиме існувати поза межами Академії до повного відновлення академічної свободи в НаУКМА.

 Кураторський колектив 7-ї Берлінської бієнале: «Головне питання 7-ї Берлінської бієнале зосереджено на ґрунтовних результатах, продукованих мистецтвом. Художня уява не завжди готова створювати такі ефекти. Як і в політиці, в мистецтві краще працювати колективно, ніж поодинці. Тому ми вирішили звернутися до художніх інституцій, що займаються подібними питаннями, з проханням розвинути власні дослідження та представити їх у контексті Берлінської бієнале. Ми називаємо ці дії та їхні результати «акціями солідарності». Замість конкуренції, ми зосереджуємось на співпраці в межах спільного горизонту. В художньому світі бракує солідарності, й ми робимо крок, щоб змінити це.»

 Breaking the News – це спеціальний проект 7-ї Берлінської бієнале, спрямований на поєднання засобів мистецтва та журналістики. Художники та активісти з різних країн світу створять спільну медіа-платформу для продукування та поширення фільмів про поточні соціальні протистояння в їхніх країнах. Під час відкриття Центру візуальної культури буде показано фільми медіа-колективів Mosireen (Єгипет) та Filmpiraten(Німеччина), а також Зафейріса Гайтідіса (Греція), Лукаша Конопи (Велика Британія), Томаса Рафи (Словаччина – США), Олексія Радинського (Україна), Девіда Ріба (Палестина) та Девіда Рича (Німеччина). «Робити фільми політично вже не досить. Час робити політичні фільми.»

 

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:

eurozine
 


Главная  Статьи  Тексты  Перевод  Новости  Тема  Акции  Искусство  Ссылки  Газета  Редакция  


Дизайн Александр Канарский © 2007.
При использовании материалов ссылка на prostory.net.ua желательна.