StartseiteImpressum
Любов і ненависть до іншого - PROSTORY Любов і ненависть до іншого Жіночий цех у ЦВК - PROSTORY Жіночий цех у ЦВК Фрідріх Крьонке: По Києву на метро - PROSTORY Фрідріх Крьонке: По Києву на метро

Презентація книжки Марії Маєрчик "Ритуал і тіло"

 У понеділок, 10 жовтня в приміщені Центру польських та європейських студій НаУКМА (вул. Волоська, 10, підвальне приміщення корпусу №6 НаУКМА) видавництво «Критика» та Центр культутно-антропологічних студій запрошують на семінар-презентацію нової книжки етнологині Марії Маєрчик «Ритуал і тіло. Структурно-семантичний аналіз українських обрядів родинного циклу». Початок о 18:00, вхід вільний.

Монографію «Ритуал і тіло» з пера етнологині, спеціалістки з культурної антропології, дослідниці історії культури і ґендерної та квір-проблематики Марії Маєрчик присвячено семіотиці тілесності в українській обрядовій традиції – символіці руху, частин тіла, статі та ритуальної андрогінії, одяговим і кулінарним кодам та ін. У розвідці показано, як через символічне обігрування у ритуалі тілесних «тем» (здатності рухатися, чути, говорити бачити, але також нерухомості, глухоти, німоти, сліпоти, безстатевости тощо) здійснювався перехід особи до іншого соціального статусу. Авторчину увагу зосереджено навколо засадничих переходових сюжетів традиційної культури (пологів і народження, заручин і весілля, смерті і похорону) та головних персонажів – об’єктів таких ритуалів, як-от народженець і його батьки, наречена/наречений, покійниця/покійник, а окремий напрямок аналізу становить генеза анімістичних уявлень в археологічних культурах і віруваннях селян, зокрема її малодосліджені та несподівані ґендерні аспекти.

Зміст і додаткову інформація про видання див. на сайті «Критики»:
http://krytyka.com/cms/front_content.php?idart=1060 

 

Add your comment

Your name:
Comment:


Das Design Alexander Kanarskiy © 2007. Alle Rechte sind geschützt.
Unter Anwendung von den Materialien ist die Verbannung auf prostory.net.ua obligatorisch.