За Ханною Арендт, смак – це частина політичного відчуття спільності, приналежності до спільноти, яке дозволяє людині вірити, що її смаки поділяють також інші люди і що предмет її оціночної рефлексії існує незалежно від неї й доступний іншим. Смак дозволяє нам вірити в те, що література дійсно існує. Проте, як свідчать регулярні ламентації критиків, діалог про її якість перманентно утруднений, критерії не вироблені, а книжкові полиці сповнені погано виданими, невичитаними й неоригінальними книжками. Тож чи існує в Україні гарний смак у сфері літератури й хто є його носіями? Чи спроможна ринкова логіка виробництва ходового продукту стимулювати літературу, яка би відповідала очікуванням професійного читацтва? Чи здатен наш читач висунути вимогу якості в літературі?
Ці та інші питання ми піднімемо на подіумній розмові з учасниками літературного процесу «Український літературний процес: фактор смаку», яка відбудеться
30 березня 2012
об 11:30-13:00
в Національному лінгвістичному університеті
за адресою
вул. Лабораторна, 5
ауд. 312
за участі
Андрія Мокроусова, відповідального редактора видавництва "Критика"
Діани Клочко, видавчині онлайн-часопису АЛАРУМ, упорядниці книжок
Юрка Прохаська, перекладача, письменика
Олени Юрчук, літературознавиці, доцентки кафедри теорії та історії світової літератури КНЛУ
Миколи Леоновича, дизайнера книжок, поета, співробітника книгарні "Смолоскип"
модерує Неля Ваховська, перекладачка, співредакторка журналу ПРОSTORY
Захід проводиться спільно з Кафедрою теорії та історії світової літератури КНЛУ в рамках конференції "СМАК ЛІТЕРАТУРИ/ЛІТЕРАТУРА СМАКІВ"
Вхід вільний