ГлавнаяСтатьиТекстыПереводНовости
ТемаАкцииИскусствоСсылкиГазетаРедакция
Єдність під/по сто грамів - ПРОSTORY - украинский литературный журнал Єдність під/по сто грамів Катя Ланґе-Мюлер: Надто рання любов до тварин - ПРОSTORY - украинский литературный журнал Катя Ланґе-Мюлер: Надто рання любов до тварин Гюнтер Андерс: Братья - ПРОSTORY - украинский литературный журнал Гюнтер Андерс: Братья

Презентація книжки Володимира Єрмоленка "Оповідач і філософ. Вальтер Беньямін та його час" у Києві

 У вівторок, 4 жовтня о 18.30 у Центрі польських і європейських студій Києво-Могилянської академії (вул. Волоська 10, 6-й корпус, підвальне приміщення) відбудеться презентація книги Володимира Єрмоленка "Оповідач і філософ. Вальтер Беньямін та його час", яка нещодавно вийшла у видавництві "Критика".

Книжку історика філософії, есеїста і перекладача Володимира Єрмоленка присвячено творчості Вальтера Беньяміна (1892–1940) – одного з найбільш впливових філософів ХХ століття. У центрі авторової уваги – засадничі топоси Беньямінового мислення, зокрема образи оповідача, фланера та колекціонера, теми міського простору та його трансформацій, феномени пам’яті й апокаліптичного очікування, поняття аури та аналогії. Водночас життя та ідеї Беньяміна постають як певна призма, що крізь неї дослідник намагається робити "фотознімки" епохи, насамперед німецької та французької гуманістики, літератури та мистецтва, загалом інтелектуального побуту 1920-х – 1930-х років. Поруч із Беньяміном на цих "фотознімках" з’являються інші чільні постаті тієї доби, як-от Фройд і Пруст, Бретон і Араґон, Гайдеґер і Арендт, Лукач і Адорно, Гофмансталь і Краус, Блох і Кракауер, Шолєм і Дьоблін, що їх усіх пов’язує між собою головна тема книжки: драматичне та парадоксальне переплетення сучасності й архаїки в інтелектуальній атмосфері першої половини XX століття та зумовлений цим феномен «антимодерного модерну». Книжку ілюстровано портретами згадуваних осіб і світлинами паризького фотографа Ежена Атже, що правлять за свого роду візуальний код Беньямінової філософії.

У презентації візьмуть участь Володимир Єрмоленко, Володимир Артюх, Олександр Івашина, Вадим Менжулін, Тарас Лютий.

Модеруватиме Олена Бетлій.

 

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:

eurozine
 


Главная  Статьи  Тексты  Перевод  Новости  Тема  Акции  Искусство  Ссылки  Газета  Редакция  


Дизайн Александр Канарский © 2007.
При использовании материалов ссылка на prostory.net.ua желательна.