ГоловнаСтаттіТекстиПерекладНовини
ТемаАкціїМистецтвоЛінкиГазетаРедакція
Київська презентація спеціального номера газети «Простори» - ПРОSTORY - український літературний журнал Київська презентація спеціального номера газети «Простори» «Мова, котру я не обирала»: нотатки з нагоди смерті Аготи Криштоф - ПРОSTORY - український літературний журнал «Мова, котру я не обирала»: нотатки з нагоди смерті Аготи Криштоф Катя Ланґе-Мюллер: Злі вівці - ПРОSTORY - український літературний журнал Катя Ланґе-Мюллер: Злі вівці
Друкувати

«Безнадежный апрель»

19 лютого 2008 року від зупинки серця уві сні помер російський контркультурний поет і музикант Єгор Лєтов.

Є три шляхи рецепції його творчості:                                  
Перший: музика. Це чотири гітарних акорди, які легко зіграти, трохи потренувавшись. Можна буде потім бриньчати з неформалами у підземному переході. Це також звук: у своїй омській квартирі Єгор записував за рік по 6 альбомів гурту «Гражданская оборона». «Звук – це головне» - казав він.                                  
                                 
Другий: політика. Панк, антисовєтчина, психлікарня, езотерика, націонал-більшовизм, психоделія – Лєтов активно шукав, усвідомивши, що кордонів немає. «Нас ждет югославский вариант» - заявляв він журналістам в середині 90-х. «А Вы знаете, как можно его избежать», - питають вони. «Знаю, но не скажу».                                  
                                 
Третій (який вбирає в себе перші два): стиль. У своїй віршах Лєтов зіштовхує слова, звалює на купу абсурдні словосполучення, купа росте і розсуває простір, саме тоді, коли вже починало бракувати повітря. В справі розширення атмосфери він близький до Іллі Кормільцева та Карлгайнца Штокгаузена, що відійшли у 2007-му. Лєтовський стиль (поезії, життя) не розвивався, було зрозуміло, що він все життя буде робити те саме, поки не втомиться. І коли втомився, то ліг, заснув і помер. А у нас почалась весна.  

                   
Інтернет зреагував миттєво. На «YouTube» з&146;явились фрагменти російських теленовин з повідомленням про смерть 43-річного «рокера», відео церемонії поховання. Під недавнім записом концертного виконання пісні «Сияние» - коментар:                                  
                                 
«Рухнуло сияние на Егорушку. Покойся с миром»                                  
                                 
                       

         

 

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Коментар:

eurozine
 


Головна  Статті  Тексти  Переклад  Новини  Тема  Акції  Мистецтво  Лінки  Газета  Редакція  


Дизайн Олександр Канарський ©2007.
При використаннi матерiалiв сайту бажаним є посилання на prostory.net.ua