ГоловнаСтаттіТекстиПерекладНовини
ТемаАкціїМистецтвоЛінкиГазетаРедакція
Политическое искусство авангарда в Европе в 20-30е годы 20-го века и связь с сегодняшней украинской ситуацией - ПРОSTORY - український літературний журнал Политическое искусство авангарда в Европе в 20-30е годы 20-го века и связь с сегодняшней украинской ситуацией Шинед Кеннеді: Семюел Бекет – поет песимізму чи провісник спротиву? - ПРОSTORY - український літературний журнал Шинед Кеннеді: Семюел Бекет – поет песимізму чи провісник спротиву? Другий семінар з художнього перекладу "Між Сходом і Заходом" - ПРОSTORY - український літературний журнал Другий семінар з художнього перекладу "Між Сходом і Заходом"
Друкувати

Левіафан, або Найкращий з усіх світів

 

10 квітня 2014
о 17.00 у залі «Арсенал Ідей»
на Книжковому Арсеналі 
вул. Лаврська, 12, Київ

відбудеться передпрезентація першої книжки Арно Шмідта, що взимку 2014 року вийде у видавництві «Книги-ХХІ» у перекладі Нелі Ваховської. До книжки увійдуть ранні повісті Шмідта «Левіафан, або Найкращий з усіх світів», «Озерний пейзаж із Покахонтас» та диптих «Тіна, або Про безсмертя» і «Ґьоте та один із його поціновувачів».

У презентації візьмуть участь:
Дар’я Воронкова, акторка
Ярослав Чаус, актор, музикант-саксофоніст
Роман Басюк, музикант-піаніст
Неля Ваховська, перекладачка, літературознавиця
Алла Заманська, режисерка

Арно Шмідт (1914-1979) – класик новітньої німецької літератури, палкий критик нацизму і засновник експериментальної інтелектуальної традиції, базованої на чуттєвості, експресіонізмі, соціальній і цивілізаційній критиці і навіть певному містицизмі письма, натхненного перекладами з Джеймса Джойса, Едґара А. По, Карла Мая та ін.

«Левіафан» – перший твір Шмідта, написаний 1946 та опублікований 1949 року за підтримки Гайнріха Бьолля. Це пристрасна історія-щоденник унтерофіцера Вермахту, який у лютому 1945 року, під канонаду Червоної Армії намагається врятуватися із містечка Лаубан/Любань у Нижній Сілезії. Крім нього, серед пасажирів апокаліптичного потяга-Левіафана гітлерівської доби зустрічаються священик-націоналіст, діти, солдати, вояки гітлерюґенду, дрібна інтелігенція і давнє кохання головного героя – Анна Вольф. У пронизливій джазовій манері герої дискутують про всесвіт, бога, евклідову геометрію, мріють, марять, вмирають, кохають… Так, за Шмідтом, закінчується епоха віри.

 

Публікація і заходи відбудуться за підтримки Goethe-Institut Ukraine 

 

 

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Коментар:

eurozine
 


Головна  Статті  Тексти  Переклад  Новини  Тема  Акції  Мистецтво  Лінки  Газета  Редакція  


Дизайн Олександр Канарський ©2007.
При використаннi матерiалiв сайту бажаним є посилання на prostory.net.ua